Také rádi snídáte v létě něco jiného než v zimě? Pokud své ranní rituály obměňujete podle sezóny, potěší vás naše 4 tipy na zajímavé snídaně ideální pro podzim a zimu, v nichž hraje hlavní roli jedno čím dál oblíbenější ovoce. Skrývá se pod názvem kaki a milujeme ho pro jeho sladkou chuť, spoustu energie, kterou dodává a také vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Právě teď dozrává na svazích kolem španělské Valencie a míří k nám, ochutnejte jej také!
Zimní smoothie s kaki
Příprava tohoto smoothie vám zabere sotva deset minut. A co zbyde od snídaně stačí vzít s sebou ke svačině. Skořice a zázvor vás v zimě pěkně prohřejí a kaki dodá skvělou chuť. Na recept si připravte:
4 kaki Persimon Bouquet
1 lžička skořice
½ lžičky kurkumy
1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
1 lžíce medu
šťáva z 1 citronu
šťáva z 1 pomeranče
250 ml mandlového mléka
Nakrájejte kaki Persimon Bouquet na menší kousky. Není potřeba loupat, protože i slupka obsahuje zdraví prospěšné látky. Kousky přendejte do mixéru. Přidejte skořici, kurkumu, zázvor, med, šťávu z citronu a pomeranče a mandlové mléko. Vše rozmixujte ve smoothie. Podávejte.
Mléčná ovesná kaše s kaki
Ovesná kaše je snídaňový evergreen. Díky kaki ale dostane novou jiskru. Připravit si můžete i veganskou variantu, stačí vyměnit běžné mléko za rostlinné a med například za javorový sirup. Nachystejte si:
1-2 kaki Persimon Bouquet
1 hrnek (o objemu 250 ml) ovesných vloček
3 hrnky mléka
špetka soli
špetka mleté skořice
1 lžíce medu
1 lžíce chia semínek
Do hrnce odvažte ovesné vločky, zalijte je mlékem, přidejte sůl, skořici a med. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud nevznikne kaše. Trvá to asi 10 minut. Poté kaši rozdělte do misek, navrch dejte nakrájené kaki Persimon Bouquet a zasypte chia semínky. Podávejte.
Chia pudink s kaki
Tuto snídani jako z trendy kavárny vykouzlíte hravě během chvilky – stačí si vzpomenout ještě večer na chia semínka. Ráno pak stačí už jen pár minut na vaření.
Potřebovat budete:
2 kaki Persimon Bouquet
200 ml mléka (může být i mandlové)
8 lžiček chia semínek
1 lžička třtinového cukru
1 lžička medu
špetka skořice
Připravte si chia pudink. Do větší uzavíratelné skleničky nalijte mléko, přidejte chia semínka a cukr. Uzavřete, promíchejte a nechte v chladu ideálně přes noc bobtnat. Sem tam ještě promíchejte. Druhý den nakrájejte kaki Persimon Bouquet, větší část dejte do hrnce, přidejte med a skořici, podlijte troškou vody a vařte za neustálého míchání doměkka. Poté rozmixujte. Přendejte na dno dvou menších skleniček. Navrch rozdělte nabobtnalý chia pudink a ozdobte čerstvými kousky kaki a můžete vše ještě zlehka posypat chia semínky.
Kaki máslo
Tuto originální alternativu marmelády připravíte v cuku letu. Při servírování se pak budete moct pochlubit nečekaně skvělými chutěmi. Připravte si:
3 kaki Persimon Bouquet
šťáva z 1 citronu
šťáva z 1 pomeranče
1 lžíce kokosového oleje
pečivo na podávání
Troubu předehřejte na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem, vyskládejte na něj na měsíčky nakrájené kaki Persimon Bouquet. Pečte dozlatova, asi 45 minut. Poté přendejte do hlubší nádoby, přidejte šťávu z citronu a pomeranče a kokosový olej. Vše rozmixujte ponorným mixérem do hladkého másla. Podávejte s pečivem.
Tip: Vyzkoušejte kaki Persimon Bouquet, které najdete v Kauflandu nebo Globusu.
Foto: www.nejkaki.cz