Zpříjemněte si ráno: 4 originální recepty na zimní snídani

Také rádi snídáte v létě něco jiného než v zimě? Pokud své ranní rituály obměňujete podle sezóny, potěší vás naše 4 tipy na zajímavé snídaně ideální pro podzim a zimu, v nichž hraje hlavní roli jedno čím dál oblíbenější ovoce. Skrývá se pod názvem kaki a milujeme ho pro jeho sladkou chuť, spoustu energie, kterou dodává a také vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Právě teď dozrává na svazích kolem španělské Valencie a míří k nám, ochutnejte jej také!

Zimní smoothie s kaki

Příprava tohoto smoothie vám zabere sotva deset minut. A co zbyde od snídaně stačí vzít s sebou ke svačině. Skořice a zázvor vás v zimě pěkně prohřejí a kaki dodá skvělou chuť. Na recept si připravte:

4 kaki Persimon Bouquet

1 lžička skořice

½ lžičky kurkumy

1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru

1 lžíce medu

šťáva z 1 citronu

šťáva z 1 pomeranče

250 ml mandlového mléka

Nakrájejte kaki Persimon Bouquet na menší kousky. Není potřeba loupat, protože i slupka obsahuje zdraví prospěšné látky. Kousky přendejte do mixéru. Přidejte skořici, kurkumu, zázvor, med, šťávu z citronu a pomeranče a mandlové mléko. Vše rozmixujte ve smoothie. Podávejte. 

Mléčná ovesná kaše s kaki

Ovesná kaše je snídaňový evergreen. Díky kaki ale dostane novou jiskru. Připravit si můžete i veganskou variantu, stačí vyměnit běžné mléko za rostlinné a med například za javorový sirup. Nachystejte si:

1-2 kaki Persimon Bouquet

1 hrnek (o objemu 250 ml) ovesných vloček

3 hrnky mléka

špetka soli

špetka mleté skořice

1 lžíce medu

1 lžíce chia semínek

Do hrnce odvažte ovesné vločky, zalijte je mlékem, přidejte sůl, skořici a med. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud nevznikne kaše. Trvá to asi 10 minut.  Poté kaši rozdělte do misek, navrch dejte nakrájené kaki Persimon Bouquet a zasypte chia semínky. Podávejte. 

Chia pudink s kaki

Tuto snídani jako z trendy kavárny vykouzlíte hravě během chvilky – stačí si vzpomenout ještě večer na chia semínka. Ráno pak stačí už jen pár minut na vaření.

Potřebovat budete:

2 kaki Persimon Bouquet

200 ml mléka (může být i mandlové)

8 lžiček chia semínek

1 lžička třtinového cukru

1 lžička medu

špetka skořice

Připravte si chia pudink. Do větší uzavíratelné skleničky nalijte mléko, přidejte chia semínka a cukr. Uzavřete, promíchejte a nechte v chladu ideálně přes noc bobtnat. Sem tam ještě promíchejte. Druhý den nakrájejte kaki Persimon Bouquet, větší část dejte do hrnce, přidejte med a skořici, podlijte troškou vody a vařte za neustálého míchání doměkka. Poté rozmixujte. Přendejte na dno dvou menších skleniček. Navrch rozdělte nabobtnalý chia pudink a ozdobte čerstvými kousky kaki a můžete vše ještě zlehka posypat chia semínky. 

Kaki máslo

Tuto originální alternativu marmelády připravíte v cuku letu. Při servírování se pak budete moct pochlubit nečekaně skvělými chutěmi. Připravte si:

3 kaki Persimon Bouquet

šťáva z 1 citronu

šťáva z 1 pomeranče

1 lžíce kokosového oleje

pečivo na podávání

Troubu předehřejte na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem, vyskládejte na něj na měsíčky nakrájené kaki Persimon Bouquet. Pečte dozlatova, asi 45 minut. Poté přendejte do hlubší nádoby, přidejte šťávu z citronu a pomeranče a kokosový olej. Vše rozmixujte ponorným mixérem do hladkého másla. Podávejte s pečivem.

Tip: Vyzkoušejte kaki Persimon Bouquet, které najdete v Kauflandu nebo Globusu.

Foto: www.nejkaki.cz

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *