Recept nejen na víkend: vyzkoušejte křehký koláč s kaki

Ještě jste nepodlehli kouzlu kaki, které už staří Řekové nazývali „ovocem bohů“? Pak je na čase jeho dokonalou chuť objevit. Vedle ní vaše tělo potěší i obsahem vitaminů, antioxidantů a vlákniny. Právě teď vrcholí jeho sezóna a bude se hodit nejen jako skvělá snídaně, ale i k pečení. Vyzkoušejte třeba dokonalý křehký koláč s kaki!

Křehký koláč s kaki

Tento koláč úžasně vypadá a skvěle chutná. Hezky se bude vyjímat například vedle ranní kávy. Na 4 porce budete potřebovat 4 formičky o průměru 12 cm. Přípravy zaberou zhruba hodinu. Nachystejte si:

Na těsto:

140 g studeného másla + na vymazání formiček

180 g hladké mouky + na podsypání

špetka soli

2 lžíce kakaa

2 lžíce studené vody

Na náplň:

3 – 4 kaki Persimon Bouquet (k dostání v prodejnách Kaufland či Globus)

250 g měkkého tvarohu

2 lžíce třtinového cukru

kůra a šťáva z 1 citronu

Připravte si těsto. V míse vidličkou zapracujte studené máslo s moukou, solí a kakaem do drobenky, poté přidejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte v ledničce alespoň 30 minut odpočinout. Poté předehřejte troubu na 180°C. Formičky vymažte máslem. Odpočinuté těsto si rozdělte na 4 stejně velké části. Vyválejte je na pomoučněné ploše do velikosti o něco větší, než jsou formičky. Přendejte je opatrně do formiček a vytvarujte. Dno propíchejte vidličkou. Na těsto rozložte pečicí papír, nasypte navrch suché fazole a pečte v troubě asi 7 minut. Nechte trošku vychladnout. Mezitím vyšlehejte tvaroh s cukrem, kůrou a šťávou z citronu do krému. Kaki Persimon Bouquet nakrájejte na tenčí kolečka a ty pak ještě na polovinu. Na předpečené korpusy rozdělte tvarohový krém a nahoru tvarujte z kaki plátků tvar růže. Vložte do trouby a pečte ještě asi 15 minut. Podávejte. 

Foto: Persimon Bouquet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *