Proč je jojobový olej tak oblíbenou kosmetickou ingrediencí?

Oleje se v oblasti péče o pleť těší v posledních letech velké oblíbenosti. Neměli bychom se však omezovat jen na arganový či kokosový olej. I ten jojobový nabízí celou řadu benefitů a na pleti umí doslova kouzlit. 

Co je jojobový olej (a je to vlastně olej?)?

Jojobový olej je přírodní látka, která se získává ze semen keře simondsie čínské, který roste v oblasti jižní Arizony, Kalifornie a Mexika. A nejspíš pro vás nebude překvapením, že zatímco my jsme jej začali objevovat před pár lety, používá se už po staletí. Původní američtí obyvatelé jej znali už ve 14. století. Setkat se někdy můžete i s pojmem jojobový vosk a nejedná se o chybu. Jojobový olej totiž vlastně není olej, ale z chemického hlediska se jedná o kapalný vosk. A to jej právě dělá jedinečným. Napodobuje tak totiž přirozený maz pokožky a dokáže v ní udržovat hydrataci, aniž by ucpával póry nebo zhoršoval akné. Kromě toho má také delší trvanlivost než ostatní oleje a dobře se snáší s dalšími ingrediencemi. Není tedy divu, že jej najdeme v celé řadě kosmetických produktů. 

Benefity jojobového oleje

Jaké zázraky tedy s pletí jojobový olej dokáže? Ať už jej použijete v jakékoliv formě, těšit se můžete na toto:

Pomáhá hydratovat pleť

Jojobový olej dokáže krásně zjemnit a vyhladit pleť a spolu s dalšími ingrediencemi chrání její přirozenou bariéru, zabraňuje ztrátě vlhkosti a udržuje pleť hydratovanou.  

Chrání pleť

Jojobový olej je bohatý na flavonoidy a vitamin E, což je silný antioxidant, a chrání tak pokožku před předčasným stárnutím. 

Zklidňuje pokožku

Vyniká i svými protizánětlivými vlastnostmi a pomáhá pokožku zklidňovat, což ocení všichni, kdo se potýkají s kuperózou, rosaceou, zarudnutím, ekzémy a citlivou pletí obecně. 

Pomáhá při léčbě akné

Je nekomedogenní, pleť neucpává, a proto je skvělý i pro mastnou a aknózní pleť. Vedle toho také pomáhá vyvážit přirozenou produkci mazu v pokožce. 

Jak jojobový olej používat?

Zvolit můžete jeho čistou podobu, nebo se rozhodnout pro některý z kosmetických produktů, v němž je obsažený, jako jsou krémy či séra. Užitečný je nejen pro pleť, ale třeba i pro vlasy, kdy si poradí se suchými konci, nebo jako péče o popraskané rty. 

Naše tipy:

 

Pleťový peeling s jojobovými estery Nobilis Tilia, 259 Kč, www.econea.cz
BIO Jojobový olej Purity Vision, 249 Kč, www.econea.cz
Sprchový krém Fenjal s jojobovým olejem, 100 Kč, www.fann.cz
Jojobový olej Renovality, 239 Kč, www.notino.cz
Regenerační šampon s jojobovým olejem Yves Rocher, 139 Kč, www.yves-rocher.cz
Krém na ruce GRN s měsíčkem, konopím a jojobovým olejem, 111 Kč, www.milujubio.cz
C.Lavie .19 Créme denní péče, 2499 Kč, www.wonderful.cz

Foto: archiv firem

Přečtěte si také:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *