Prosecco, šumivé italské bublinky, se v posledních letech těší velké oblibě a perfektně se hodí i pro vánoční sezónu. Přemýšlíte, podle čeho poznat kvalitní lahev, jak správně Prosecco podávat a ke kterému jídlu se nejlépe hodí? To vše prozradí Petr Mašek, ambasador značky Mionetto.
Jak vybrat správně?
I když se v šumivých vínech nijak zvlášť nevyznáte, mnoho se dá vyčíst už z etikety. „Etiketa by měla vždy obsahovat základní informace, jako je výrobce, kondice zbytkového cukru (brut, extra dry nebo dry), obsah alkoholu a v neposlední řadě důležité označení např. DOC,“ říká Petr Mašek. Označení Prosecco DOCG nesou velmi kvalitní italská Prosecca. Klade se u nich důraz na zpracování, původ vinné révy a je dbáno na důslednou kontrolu po nalahvování. Další označení Prosecco DOCG Rive zaručuje, že víno pochází pouze z jediné vinice na světě, která se nachází ve strmých svazích kopců italského Valdobbiadene. Absolutní špičkou je Prosecco označované jako Prosecco DOCG Superiore di Cartizze, které pochází z vinic nejstrmějších svahů San Pietro di Barbozza.
Servírování v domácích podmínkách
Prosecco bychom měli podávat ve sklence typu flétna. Co se týče uskladňování, to by mělo být vždy vleže, v chladném a tmavém prostředí, kde se teplota pohybuje kolem 4-6 stupňů Celsia. V domácím prostředí tyto podmínky spolehlivě zajistí i běžná lednice. Před samotnou konzumací je dobré nechat lahev nachladit minimálně 24 hodin.
K jakému jídlu se Prosecco hodí?
„Prosecco můžete pít celoročně. Skvěle se hodí do horkých letních měsíců, ale ani chladná zima není výjimkou. Ideální příležitostí jsou rodinná a přátelská setkání s občerstvením, obědem či večeří,“ radí Mašek. Italské bublinky jsou typické svými tropickými a ovocnými vůněmi. Většinou se tedy nachází na sladší části chuťového spektra, proto se dají kombinovat se širokou paletou pokrmů jako například oblíbená kombinace žlutého melounu a parmské šunky. Skvěle se hodí nejen k italským, ale také k asijským jídlům. „Prosecco je vynikající také ke štědrovečerní večeři. Jako aperitiv je ideální zejména sklenka suchého Prosecca. Doporučuji například Mionetto Brut Orange Label,“ navrhuje Petr Mašek.
TIP: Mionetto Prosecco DOC Treviso Brut
Toto špičkové Prosecco vyniká svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů i jemným dlouhotrvajícím perlením. Mionetto je od roku 1887 symbolem kvalitního Prosecca a v současnosti patří mezi nejprodávanější značky na světě. Je ideální pro každou denní dobu i příležitost.
Foto: Mionetto, Unsplash