Beránek je nuda? Upečte na Velikonoce tyto pistáciové dortíky podle Petry Burianové!

Pokud už vás omrzel tradiční beránek či mazanec, a přesto byste chtěli na Velikonoce překvapit něčím sladkým, vyzkoušejte pistáciové dortíky podle Petry Burianové, vítězky kuchařské show Peče celá země. Vypadají naprosto famózně a chutnají ještě lépe. Díky tipům od této zkušené cukrářky své pečení navíc posunete o level výše a také vyzkoušíte horkou novinku Božkov Vaječný Pistácie. Jdeme na to!

Velikonoční pistáciové dortíky podle Petry Burianové (12 ks)

Co budete potřebovat?

Těsto:

130g másla

130g hnědého cukru

2 vejce

6 lžic Božkov Vaječný Pistácie

120g vlašských ořechů

100g sušených brusinek

1 lžička prášku do pečiva (4g)

150g polohrubé mouky

Špetka soli

Krém:

300g smetana 33%

150g bílá čokoláda v peckách

2 lžíce pistáciové pasty

2 lžíce Božkov Vaječný Pistácie

125g smetanového sýra

Ozdoba:

Čokoláda 54% (trochu vymražené vodky)

Dražé nebo marcipánová vajíčka

Sedmikrásky

Drcené pistácie

Postup:

Změklé máslo řádně vyšleháme do pěny. Přidáme cukr a opět prošleháme. Postupně přidáme vejce a opět našleháme. Ořechy a brusinky nasekáme nahrubo. Promícháme s moukou, solí a kypřícím práškem. Do našlehané hmoty přidáme likér a suchou směs. Jemně promícháme a rozdělíme do pečících košíčků asi po 50g. Košíčky pečeme

v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.

Základ na krém je dobré si připravit den předem. Do misky si odvážíme bílou čokoládu a odměříme pistáciovou pastu. Smetanu přivedeme těsně pod bod varu a přelijeme jí čokoládu v misce. Směs metličkou řádně promícháme. Na závěr můžeme ještě promixovat ponorným mixérem. Zakryjeme folií a dáme do lednice aspoň na 12 hodin zaležet. Po vychladnutí celou hmotu prošleháme, přidáme smetanový sýr a krátce ještě prošleháme. Na vychladlé dortíky naneseme pomocí ozdobné špičky krém. Do malé skleničky si nalejeme trochu vymražené vodky a sáčkem nebo stříkačkou nastříkáme do vodky rozehřátou čokoládu. Okamžitě ztuhne a můžeme ji lehce vyjmout a položit na krém. 

Závěrem dekorujeme dle fantazie dražé nebo marcipánovými vajíčky, květy nebo kousky pistácií.

Foto: Petra Burianová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *