Dýně neodmyslitelně patří k podzimu stejně jako padající listí. Díky této oranžové krásce bude Váš pokrm krémový a výtečný zároveň.
Ingredience:
1 malá hokkaido dýně
1 velká cibule
4-5 lístků šalvěje
1 hrnek rýže
0,5-0,7l zeleninového vývaru ( – zhruba 2cm nad směsí)
¼ hrnku bílého vína
olivový olej
sůl, pepř
špetka chilli (- nemusí být)
Postup:
Dýni rozřízneme napůl a vydlabeme semínka. Klademe na plech slupkou nahoru, zalijeme hrnkem vody a pečeme do změknutí ( – 180-200°C, 40-60 minut). Upečenou dýni rozmixujeme společně s ½ hrnku vody na hladké pyré.
Na olivovém oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme listy šalvěje a necháme provonět. Přihodíme hrnek rýže, lehce osmahneme a zalijeme vínem. Víno necháme odpařit, přidáme dýňové pyré a zalijeme vývarem. Během vaření několikrát promícháváme, rizoto má tendenci se jemně přichytávat. Máme hotovo, jakmile je většina vývaru absorbovaná. Nezapomeneme osolit, opepřit a přidat špetku chilli.
Další recepty najdete na blogu www.gardenandherbs.cz nebo zde na facebooku.