Nejen na Velikonoce se může stát, že máme přebytek vajec, která musíme spotřebovat. Řešení? Udělejte si na večeři nejlepší vajíčkovou pomazánku všech dob. Nejspíš máte všechny potřebné ingredience v lednici a jedno vám můžeme slíbit – jinou variantu už dělat nebudete. Ale i tak pro vás máme pár neotřelých variací, které stojí za vyzkoušení.
Nejlepší vajíčková pomazánka všech dob
Chutná nejlépe na čerstvém chlebu, ale klidně s ní můžete udělat vynikající jednohubky nebo chlebíčky. Připravte si:
- 5 vajec z volného chovu
- 1 pomazánkové máslo
- 1 tvaroh
- 1 malou cibuli
- 2 kyselé okurky
- 1 čajovou lžičku hořčice
- 1 lžíce majonézy
- sůl
- pepř
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. V míse je promíchejte s pomazánkovým máslem a tvarohem pro odlehčení. Najemno nastrouhejte kyselé okurky (můžete přidat víc podle chuti). Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte k pomazánce. Dochuťte solí, pepřem, majonézou a hořčicí.
Odlehčená vajíčková pomazánka
Jde to i zdravěji? Samozřejmě! Tady je recept na lehčí “fitness” verzi vajíčkové pomazánky. Budete potřebovat:
- 5 vajec
- 1 balení cottage sýru
- 1 balení Lučiny nebo Gervais
- ⅓ okurky
- sůl
- pepř
- petrželku nebo pažitku
Vejce uvařte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s cottage sýrem a Lučinou nebo Gervais. Okurku nakrájejte na drobné kostičky a přimíchejte. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte bylinkami nebo plátkem rajčete.
Vajíčková pomazánka s mrkví
Další zdravější verze vajíčkové pomazánky je ta s mrkví. Nejlépe si ji vychutnáte s tmavým pečivem. Připravte si:
- 5 vajec
- 1 větší mrkev
- 1 Lučinu nebo Gervais
- 1 tvaroh
- sůl
- pepř
- dle chuti hořčici a majonézu (není nutné)
Mrkev nastrouhejte najemno. Vejce uvařte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s tvarohem a Lučinou nebo Gervais. Dochuťte solí, pepřem, hořčicí a majonézou. Dozdobte bylinkami nebo čerstvou zeleninou.
Dobrou chuť!
Zdroj: LeonardoAI, vlastní recepty