Když jsem předloňské léto trávila na Maltě, byl meloun mou nejoblíbenější (a také nejčastější) večeří. A často vlastně i svačinou a obědem. Od té doby mě to nepustilo a s příchodem horkého počasí bych mohla meloun uzobávat pořád. Pokud patříte ke stejným „melounoholikům“ jako já, možná vás zaujmou některé více či méně známé recepty, v nichž hrají různé druhy melounů prim. A jestli zatím melounu neholdujete, zkuste to. Neobsahují tuky ani cholesterol, naopak vás oblaží vitamíny A, C, B6, a také draslíkem a lykopenem. Je libo melounovo-jahodový shake, špagetový salát s melounem nebo melounové mojito?
Tip: Vadí vám v melounech pecky? Zkuste melouny Bouquet, které je nemají! K dostání od května v supermarketech Globus či Kaufland.
Svěží start dne: melounovo-jahodový shake
Odstartujte ráno zdravým melounovo-jahodovým shakem, který můžete díky pár snadným krokům proměnit ve vynikající smoothie nanuky. Už při snídani tak vykročíte správným směrem a ze zbytku shaku vyrobíte třeba odpolední mlsání. A to bez zbytečného přidaného cukru.
Na melounovo-jahodový shake si připravte:
- 2 šálky melounu Bouquet nakrájeného na kostky
- 2 šálky očištěných čerstvých jahod
- 1 střední banán, oloupaný a nakrájený
- 1 kelímek (200g) citronového netučného jogurtu
Do mixéru vložte veškeré suroviny a mixujte, dokud není nápoj jemný a napěněný. Pokud máte raději sladší nápoje, použijte banány, které jsou již velmi zralé. Shake pak není potřeba doslazovat. Okamžitě podávejte.
Od shaku k nanukům je to už jen krůček. Nalijte melounovo-jahodový shake do malých papírových košíčků, třeba do těch, co vám zbyly po pečení muffinů. Vložte do mrazáku. V půlce zamražování vložte do košíčků nanuková dřívka nebo plastovou lžičku.
Rychlá svačinka: melounové caprese
Klasický italský salát caprese s rajčaty, bazalkou a mozzarellou zná každý. Zkuste si však připravit jeho variantu, ve které se známé chuti snoubí s melounem. Uvidíte, jak vás melounové caprese příjemně překvapí!
Budete potřebovat:
- červený nebo žlutý bezpeckový meloun Bouquet
- mozzarellu
- bazalku nebo meduňku
- olivový olej
- balzamico
Pokud si chcete vyhrát a mít talíř jako z restaurace, vykrájejte kulatou formičkou meloun a mozzarellu. Pokud nemáte tolik času, stačí nakrájet tyto suroviny na kostky. Poklaďte je střídavě na talíř. Dochuťte olivovým olejem, balzamicem a ozdobte bylinkami.
Večeře za pár minut: melounové špagety
Lehká, rychlá a chutná večeře – to je špagetový salát s melounem. K večeři si tak dopřejete čerstvé suroviny a vytvoříte originální pokrm vhodný pro letní dny.
Suroviny:
- bezpeckový meloun Bouquet
- 250 g špaget
- salátová okurka
- 1 červená cibule
- máta
- 3 lžíce limetkové šťávy
- 2 až 3 lžíce olivového oleje
- 100g sýru feta
- sůl, pepř
Špagety nebo těstoviny, které máte po ruce, uvařte dle návodu, aby byly al dente. Mezitím omyjte okurku a společně s cibulí ji nakrájejte na tenké plátky. Meloun Bouquet a sýr feta nakrájejte na kostky velikosti zhruba 1 centimetr. Mátu omyjte a nasekejte. Připravte zálivku z limetkové šťávy a olivového oleje, osolte ji a opepřete. Uvařené těstoviny naservírujte na talíř, přidejte okurku, meloun, cibuli a pokapejte připravenou zálivkou. Nakonec posypte sýrem feta a ozdobte mátou.
Večerní relax s melounovým mojitem
Co by to bylo za léto bez nějakého toho drinku na zahradě, terase nebo na balkóně? Naučte se připravit skvělé melounové mojito, které vás okamžitě přenese na tropickou pláž. Letní atmosféru máte přímo ve svých rukou!
Budete potřebovat:
- zhruba 7 kostek bezpeckového melounu Bouquet
- 4 cl světlého rumu (například Bacardi Carta Blanca)
- limetku
- 10 lístků máty
- 3 lžičky třtinového cukru
- sodu na dolití
Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do sklenice hoďte nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a rozmačkejte je například pomocí vařečky. Přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypte drcený led. Nalijte světlý rum a dolijte sodou. Na sklenici naaranžujte trojúhelníček melounu a doplňte snítkou máty.
Foto: Bouquet