Baristka radí: Jak si doma vytvořit dokonalou ledovou kávu a trendy cold brew?

Populární cold brew, netradiční chuť pomeranče či toniku nebo zlatá klasika, tak může vypadat ledová káva, kterou si připravíte i doma. Nechte si poradit od odborníků na slovo vzatých a posuňte letos v létě tento povzbuzující nápoj na novou úroveň!

Klasická ledová káva doma: Jak na ni?

Jednoduchou ledovou kávu si zvládnete bez potíží připravit i doma. „Nejdříve je třeba si připravit kávu tradičním způsobem, tedy s horkou vodou.  Může to být espresso, káva uvařená v Džezvě, filtrovaná káva. Tu pak buď necháte vychladit, nebo ji ochladíte ledem, zmrzlinou, studeným mlékem nebo vším najednou,“ říká baristka Monika Matúšová ze Zlatého Zrnka. „Základem je vždy kvalitní káva a to, zda to bude směs, arabika nebo robusta. Potom záleží už pouze na vašich chuťových preferencích, “ dodává baristka.

Cold brew jako hit léta

V domácích podmínkách si vytvoříte i čím dál populárnější cold brew, bude to však o něco složitější. „Aktuálně je velmi oblíbená káva louhovaná ve studené vodě, říká se jí cold brew.  Její příprava však trvá celé hodiny, protože kávu třeba nechat pomalu louhovat i 12 hodin,“ říká Monika Matúšová. Právě pomalé louhování uvolní z kávy všechny chutné i tělu prospěšné látky, takže pokud si chcete udělat cold brew, znalci doporučují používat pouze prvotřídní kávu. „Její kvalitu určuje nejen samotné kávové zrno, ale i správný způsob pražení, a jelikož se má pak filtrovat, důležité je i semletí kávy na vhodnou tloušťku,“ doplňuje majitel pražírny Václav Faltus ze Zlatého Zrnka. Zatímco v kavárnách a barech se na přípravu cold brew používá speciální skleněná nádoba s filtrem, v domácích podmínkách si ji připravíte následovně. Do velké zavařovací sklenice nebo láhve dejte 100 g čerstvě a nahrubo umleté ​​kávy, kterou pomalu zalijte 1 litrem studené vody. Nádobu zavřete, její obsah protřepejte a dejte na 12 až 24 hodin do lednice. Potom výluh přefiltruje přes filtr na kávu nebo French Press a dokonalá domácí káva cold brew je hotová.

Ledová káva netradičně

Toužíte vyzkoušet něco nevšedního? Pak zkuste třeba ledovou kávu s tonikem. „Na její přípravu potřebujete espresso z kvalitní kávy, 2 dcl toniku, led, limetku a vychlazenou sklenici, ve které budete kávu servírovat,“ dělí se o recept baristka Monika Matúšová. „Další postup je jednoduchý: zatímco si uděláte espresso, vychlazenou sklenici naplňte do dvou třetin ledem, zalijte tonikem a potom přidejte kávu a šťávu z limetky.  Zamíchejte a ihned podávejte.“ Kdo chuti limetky právě neholduje, postačí i jeden plátek na dozdobení sklenice. Mimořádně zajímavou kombinací chutí je i ledová káva s pomerančem. I na tento osvěžující letní nápoj potřebujete espresso, kromě něj led a 2 dcl pomerančového džusu. Do dvou třetin sklenice dejte kostky ledu, na ně nalijte džus a poté kávu. „Tu přilévejte opatrně, aby se ve sklenici vytvořily dvě navzájem oddělené vrstvy. Ozdobené plátkem pomeranče to vypadá opravdu efektně a osvěží,“ pokračuje Monika Matúšová.

 

Káva Zlaté Zrnko Emílie, zlatezrnko.cz, od 149 Kč
Čokoládová káva Zlaté Zrnko Indie, zlatezrnko.cz, od 179 Kč
Esperto kávovar, butlers.cz, 449 Kč
French press, butlers.cz, 429 Kč
Sada hrnků na espresso, butlers.cz, 769 Kč

Foto: Zlaté zrnko, archiv firem, Unsplash

Přečtěte si také:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.