Pokud bychom měli uhodnout nejoblíbenější letní zeleninu, nebyla by to těžká hádanka. Vodní meloun a horké počasí k sobě prostě neodmyslitelně pasují. Jestliže i vy patříte k bezmezným fanouškům této slaďoučké dobroty, pak si nenechte ujít tipy na 5 osvěžujících melounových receptů, které oživí váš letní jídelníček.
Grilovaný meloun s krevetami
Recept na grilovaný meloun s krevetami je velmi snadný, okouzlíte s ním však při každé příležitosti. Suroviny v salátu můžete obměňovat podle vlastních chutí, nezapomeňte však na svěží exotickou chuť. Výhodou tohoto jídla je navíc to, že nezanechává pocit těžkosti, takže po něm můžete protančit noc.
Budete potřebovat:
bezpeckový melounu Bouquet
10 předvařených krevet
salát Little Gem (můžete použít též jiný římský salát)
černé olivy
avokádo
mozzarellu
šťávu z limetky
sůl a pepř
Meloun si nakrájejte na trojhránky a na olivovém oleji grilujte každou stranu asi 4 minuty. Mezitím si připravte do misky salát, avokádo, mozzarellu, olivy, sůl, pepř a lehce promíchejte. Nakonec ogrilujte krevety na olivovém oleji. Na talíř servírujte nejprve salát, pak meloun a nakonec krevety. Zakápněte limetkovou šťávou. Pokrm můžete také zlehka posypat hrubozrnnou mořskou solí.
Melounové caprese
Netradiční kanapky caprese s červeným a žlutým melounem si můžete nachystat v dostatečném předstihu, abyste s nimi později okouzlili své hosty. Kombinace melounu, kozího sýra a balzamika zajistí jednoznačný úspěch a body za originalitu navíc.
Na recept si připravte:
červený a žlutý bezpeckový meloun Bouquet
rukolu
kozí sýr
kardamon
olivový olej
balzamiko
Rozehřejte grilovací pánev, přidejte balzamiko, kardamon a trochu olivového oleje. Směs nepřepalujte. Květinovu formičkou vykrojte z červeného a žlutého bezpeckového melounu Bouquet květinky, které na pánvi lehce ogrilujte. Střídavě pokládejte vrstvu melounu, rukoly a kozího sýra. Celý postup opakujte ještě jednou a zakončete melounovou květinkou. Na závěr vše dochuťte olivovým olejem a balzamikem. Pokud se stane, že květinky nebudou držet, nezoufejte, toto caprese můžete podávat i v salátových miskách.
Melounové gazpacho
Přemýšlíte nad polévkou, která zachutná i v těch největších vedrech? Naším tipem je osvěžující melounové gazpacho, které vás netradiční kombinací chutí dostane.
Potřebovat budete:
3 rajčata
350 g melounu Bouquet
1/2 stroužku česneku
50 ml olivového oleje
1/2 malé dýně
1/2 okurky
bazalku
1 polévkovou lžíci hořčice
2 lžičky sherry octa
sůl
cukr podle chuti
krevety (nemusí být)
Osmažte na pánvi česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavte a vložte do hrnce, kde máme připravenou nakrájenou dýni a okurku. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a bezpeckový meloun Bouquet nakrájený na kostičky. Nechte 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixujte a osolte. Uvařte krevety ve vroucí vodě (zhruba 1 minutu) a zchlaďte. Servírujte spolu s krevetami a lístkem bazalky.
Vepřový steak s melounem
Jak na rychlou letní večeři s minimem ingrediencí, která bude chutnat vám a zasytí i hladovou návštěvu? Vepřový steak s melounem je nejlepší odpovědí! Skvěle bude chutnat i z grilu.
Potřebovat budete:
600 g vepřové krkovice
bezpeckový meloun Bouquet
olivový olej
sůl
celý zelený pepř
Maso propláchněte proudem studené vody a osušte. Nakrájejte na plátky, osolte a obalte v čerstvě podrceném zeleném pepři. Na pánvi rozehřejte olej a steaky osmažte z obou stran. Hotové steaky podávejte s kousky bezpeckového melounu Bouquet, díky nimž dostanou originální chuť.
Melounové daiquiri
Dopřejte si na oslavu prázdninového večírku drink, který chutná jako léto samo. Melounové daiquiri připravíte raz dva a podobnou rychlostí zmizí ze stolu. Skvěle doplní cokoli z grilu, ale hodí se i jako originální přípitek.
Potřebovat budete:
½ šálku mraženého bezpeckového melounu Bouquet
2 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce cukru krupice
4 cl bílého rumu
6 kostek ledu
Do mixéru přisypte cukr (pro exotičtější chuť můžete přidat kokosový cukr) a přelijte limetkovou šťávou. Přidejte meloun, rum, ledové kostky a vše rozmixujte. Melounové daiquiri ihned podávejte, aby neroztálo.
Foto: Bouquet